OTROŠKI ŠOTOR KOT OTROKOV LASTNI SVET

Vsak lahko določi v katerem delu doma se najbolje počuti. Vedno obstaja kotiček v stanovanju ali hiši, kjer se najraje zadržujemo. Malčkom do takšnega prostora pomagamo tako, da samo njemu namenimo določen predel stanovanja, ki mu ga popolnoma prilagodimo.

Pri tem upoštevamo njegova zanimanja, starost in razvojno stopnjo. Seveda govorimo o sprva igralnem kotičku, ki kasneje postane kraj za učenje ali druženje. Tja postavimo opremo, ki ustreza njegovi višini in primernosti za uporabo.

Ena od idej, ki dobro zameji prostor namenjen otroku so zagotovo otroški šotori.


Zakaj imeti otroški šotor?


Zamislite si sobo, kjer je na tla položena čudovita otroška preproga tik ob njej pa stoji šotor za otroke. Že sama misel deluje čarobno kajne?

S preprostim dodatkom, kot je otroški šotor za v sobo, boste z njegovo vključitvijo okrasili sobo, ki bo vsakemu takoj dala vedeti, da tukaj čas preživljajo otroci.


Kaj vse pa pridobi sam otrok?

Neizpodbitno dejstvo je, da se otrokova domišljija gradi v najzgodnejših letih. S tem ko malčku ponudite prostor izoliran od ostale sobe, boste spodbudili njegovo kreativnost, ker si bo šotor vsakič znova zamislil kot nekaj drugega.

Enkrat bo postal notranjost cvetličarne, drugič trgovine, kuhinje, frizerskega salona, sobice za igračo dojenčka itd. S tem boste spodbudili igro vlog, ki je krasna osnova za razvoj domišljije.

Spet drugič se bodo v njem borili kavbojci in indijanci, pri tem pa boste otroka poučili še o drugih kulturah. Skrivna lokacija bod ala njegovi domišljiji krila, ker tam ne bo začutil nobenih omejitev.

Tudi igranje skrivalnic bo slej kot prej postalo vir zabave že pri malčku. In nič ni boljšega kot kukanje izza zagrnjenih zaves v šotoru medtem ko jih boste navihano iskali po spalnici.

Igra senc, ko boste s svetilko osvetlili svoje roke in s slednjimi oponašali živali in pripovedovali zanimive zgodbe.

 otroški šotor, šesterokotni šotor

 Če pustimo igro ob strani pa služi tudi otrokovemu umirjanju. Ko potrebuje čas zase mu notranjost šotora ponuja potrebno privatnost in zavetje.


Šotor ima možnost postati kraj za učenje otrokove samostojnosti in prepoznavanja čustev. V njem ima vso svobodo izražanja čustev, ki jih mora na koncu tudi zregulirati preden zapusti notranjost.

Uril bo še slušno pozornost, ker mora biti preko sluha povezan z okolico, ker ne vidi kaj se dogaja.

To je super priložnost za razvoj družabnosti, govora, deljenja s prijatelji, ki jih bo povabil, da se mu pridružijo pri igri.

Ob večerih ali deževnih dnevih, ko boste primorani ostati notri, se boste kratkočasili ob prebiranju pravljic, ki jih mali obožujejo. Tudi njih spodbujajte, naj si pripravijo udobno podlago in zleknjeni na njej prebirajo svoje najljubše zgodbe.

Posnemajte odhod na kampiranje in prav zares zaspite v šotoru tudi čez noč. To vam bo prišlo prav tudi, ko se bo kateri od otrokovih prijateljev odločil prenočiti in mu boste tako ponudili to posebno izkušnjo.

S praktičnega vidika, boste v šotor pospravili škatle in košare z igračami in tako uredili sobico.

Je tudi odlična izbira za darilo, za otroke od dveh pa vse do približno 10 let (odvisno od velikosti).

Poleti ga imate možnost postaviti ven in takrat bo nudil senco pred močnim soncem, da se bo otrok brez skrbi igral.

 

Tipi šotorov in razlike med njimi

Ste pri prijateljih videli krasen otroški igralni šotor in bi ga radi priskrbeli tudi svojemu otroku? Da vam olajšamo odločitev katerega izbrati vas v naslednjih vrsticah seznanjamo v čem vse se razlikujejo.

1. Korak zunanji/notranji

Pozanimajte se kako se šotor sestavi ali gre za preprosto in hitro sestavo, da ne bo njegovo prenašanje preveč zamudno. Poiščite tudi podatek o teži. V primeru dežja imejte v mislih, da ga boste morali pospraviti, saj niso narejeni za dežne razmere.

2. Korak barva

Našli boste vse od enobarvnih pa do pisanih platen. Različni stili bodo ravno tako doprinesli k celoviti dekoraciji sobe. Obstajajo tudi šotori na katere je možno risati s priloženimi flomastri in ustvari celo lasten unikaten vzorec. Platno je mogoče pozneje oprati in ponoviti postopek.

3. Korak material

Kot povsod imate tudi tu možnost izbrati naravne ali umetne materiale. To velja tako za platno kot oporne palice, ki so lahko iz lesa ali plastike, celo kovine. Sami se odločite kateremu material zaupate glede trdote in varnosti ogrodja. Za palice je dobro, da so dolgotrajne, zaobljene, platna pa iz naravnih materialov, ki so dobro zračno prepustni.

4. Korak oblika

Najpogostejša oblika je zagotovo štirikotna, kupiti pa je mogoče tudi šestkotnik, ki je nekoliko bolj stabilen in nudi več prostora. Otroški šotor tipi je najbolj prepoznavna oblika za igralni šotor. Ima posebno postavitev pri kateri so oporne palice zvezane skupaj na vrhu šotora. Če se malček navdušuje nad šotori, bo super izbira tudi otroška postelja šotor, ki ga bo ponesla v miren spanec.

5. Korak motivi

Različni slogi narekujejo raznolike motive. Vsekakor poleg že obstoječe dekoracije sobe upoštevajte želje in otrokova zanimanja. Na naši spletni strani imate celo šotore, katerih platno se sveti v temi.

 otroški šotor, šotor tipi, šotor ki se sveti v temi

6. Korak velikost

Razmislite koliko otrok bo šotor uporabljalo, da bo na koncu dovolj prostora za vse. Pa tudi ali iščete šotora za dojenčka ali kasnejšo otrokovo igro.

Če že sedaj veste, da bodo v njem tudi prespali, upoštevajte dejstvo, da mora biti v dolžino dovolj dolg. Nameravate nekaj časa prebiti tudi vi v njem? Vsekakor imejte v mislih tudi to, ko izbirate velikost. Še opozorilo, ko iščete podatek o velikosti šotora se prepričajte, da mere veljajo za dno šotora.

7. Korak dno

Dobro, je če šotor že vsebuje dno, da ne bodo stvari, ki jih mali vnašajo noter umazane. Ni pa nobena ovira, če le-tega ni, saj imate na voljo pestro izbiro igralnih podlog ali otroških preprog. Tako sami izberete motiv, material, debelino in udobnost podloge. Priporočljivo je da je podloga vodo odbojna sploh če jo boste uporabljali zunaj na travi in da ne drsi.

8. Korak imajo dodano odprtino

Za poletne dni je super, če ima šotor dodatno okence skozi katerega kroži zrak, otroci pa imajo tako možnost pokukati ven tudi na drugi strani

9. Korak kako se postavi

Gre za preprosto postavitev ali je vse skupaj zapleteno in boste imeli kasneje oteženo pospravljanje. Poglejte tudi na kakšno dimenzijo ga je mogoče zložiti, da boste imeli v mislih, kam ga je mogoče pospraviti po koncu igre.

 

Kako opremiti šotor za otroke?

Poleg dekoracije boste več udobja dosegli z dodajanjem otroških blazin ali odej. S slednjimi se bo pokril med poslušanjem pravljic ali bo z njimi pogrnil punčke s katerimi se bo igral. Plišaste živali bodo postale njegove soigralke.

Na dnu položena igralna podloga ali otroška preproga bo zagotavljala toploto, mehkobo in idejo za igro. 

otroški šotor

Dodatno dekoracijo pričarajte z lučkami, ki jih razprostrite okoli ali v notranjosti šotora. Tudi trakovi, pentlje, vrvi, lovilci sanj in podobno bodo krasen estetski element.


Praktična bo tudi lučka, ki vam bo prav prišla ko boste listali knjige ali pa pri igri, ko bo zunaj že temno.

Na malih taburejih boste udobneje sedeli tako vi kot otroci.

Vzmetnica in spalna vreča ne bosta smeli manjkati , če se odločite za taborjenje.

Super dodatek je tunel za otroke

Plazenje skozi tunele je eden od najboljših virov zabave že pri plazečem dojenčku. Občutja prijetnega razburjenja, ko vam pobegne in ga ne vidite in nato neučakanost, da vas ponovno zagleda, ko hiti proti odprtini na drugi strani. Kako razburljiva postane igra, če ji dodate le en element kot je tunel.

Tunel je mogoče namestiti na vhod v šotor ali z njim celo povezati dva šotora. Izbira je vaša. Vi le opazujte otroka, ki vam bo tako pokazal ali mu je nova pridobitev všeč.

 

Otroška hiška alternativa šotoru

Nekateri še vedno mešajo otroške hiške in šotore. Zavedajte se, da gre za popolnoma različni obliki.

Medtem ko so hišice za otroke večinoma namenjene zunanji igri, imamo mi v mislih hiške za uporabo v notranjosti, pa naj bo to samostojna hiška ali otroška postelja hiška.

Lesena hiška za otroke bo nudila vse kar smo omenjali zgoraj in velja za šotore. Odločitev ali boste za obogatitev otrokove igre izbrali šotor ali hiško pa prepuščamo vam.

Zavedajte se, da je glavna razlika v tem, da lesene hiške, ne boste morali enostavno pospraviti ko bo to potrebno ali jih odnesti ven na zunanje površine. Zato se odločite ali imate v otroški sobi ali v prostoru kamor nameravate postaviti kotiček dovolj prostora.


hiška za otroke, otroška hiška, lesena hiška


Naj uporabite igralni šotor ali hiško, oboje je krasen doprinos za grajenje otrokovega osebnega prostora. Sploh v primeru, da imate več otrok, ki si delijo spalnico. Takrat je še posebej ključno, da ima vsak izmed njih prostorček, ki je samo njegov.

Že dojenčki, se po prvem letu starosti začnejo zavedati samih sebe. Med odraščanjem pa gradijo občutek neodvisnosti, saj so na tej točki spoznali, da je preostali svet ločen od njih.

Kot ločena samostojna oseba začutijo težnjo po testiranju meja, takrat navadno sledi obdobje, ko je odgovor na vse ˝ne˝.

Njihov lastni kotiček takrat postane varna izhodiščna točka za nadaljnje raziskovanje in razvijanje novih sposobnosti.

Na Lilu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top